Særudstilling på Dragør Museum

Leises Dragør

Med startskuddet for sæson 2016 har vi på Dragør Museum valgt at indrette en ny særudstilling på muse-ets 1. sal. I forbindelse med arven efter Leise Blaes Schmidt kom vi på Museum Amager i besiddelse af en lang række fascinerende lokalhistoriske genstande og fortællinger. Vi har derfor besluttet os for, at indrette den ældste del af udstillingsområdet på 1. sal til en udstilling om Dragør, set gennem Leise Schmidts liv. Oldtidsudstillingen er derfor blevet pillet ned for at gøre plads til det nye ”særudstillingslokale”, hvor vi skal se på nedslag i Dragørs nyere historie, som den udspillede sig omkring Leise Schmidt. I udstillingen skal vi bl.a. se på det pulserende selskabsliv i Dragør, forholdet til familiemedlemmet og bysbarnet, der drog til Tyskland under Besættelsen, det lokale lodseri og ikke mindst livet i en by, der professionelt og kulturelt var og stadig er gennemsyret af søfarten og forholdet til Øresund.

Udstillingen tager således udgangspunkt i Leise Blaes Schmidt, men er mere en udstilling om udvalgte fikspunkter i Dragørs historie end en egentlig gennemgang af Leise Schmidts liv. Hendes lange liv, mangeårige centrale rolle i Dragør og ægteskab med lods Pehr Mark Olsen gør en udstilling som denne mulig idet arvestykkerne efter hende tydeligt afspejler de markante hændelser og udviklinger, der udspillede sig i lokalsamfundet omkring hende.

På det udstillingstekniske område sigter udstillingen efter at fungere på flere niveauer, alt efter hvor nys-gerrig den besøgende er. Den umiddelbart synlige udstilling med touchskærm, filmfremvisning af lokalhistoriske film fra perioden, klassiske udstillingstekster samt Leises fornemme kunstsamling vil således blive suppleret af en række ”skjulte” områder, hvor den ekstra nysgerrige kan finde supplerende oplysninger, interessante fortællinger og gådefulde genstande, som den nazistiske pyntekniv, der dukkede op i Leises hjem, men som ingen ved noget nærmere om.

Alt i alt bliver det en udstilling, hvor den udefrakommende besøgende kan lære nyt om Dragør, den lokale kan få et tilbageblik på hjemstavnens fortid og nysgerrige fra begge kategorier kan gå på opdagelse i Leises lokalhistoriske gemmer.

Ud over udstillingen om Leise Schmidt har Dragør Museum lavet en nyophæng i Christian Mølsted udstillingen, som giver plads til mange nye motiver, bl.a. ”Indsejlingen til Dragør Havn”, som Dragør Rådhus har udlånt.