Amagermuseets historiske tulipanmark og tulipanudstilling

Onsdag den 3. maj indviede den hollandske ambassadør Henk Swarttouw Amagermuseets tulipanmark. De 16.000 tulipanløg er leveret og delvis sponsoreret af P.A. de Groot, og Den hollandske Ambassade har arrangeret leverancen i samarbejde med handelsorganisationen Anthos. Tulipaner er nærmest synonym med Holland, og den hollandske ambassadør er Amagermuseets protektor. Der er 13 forskellige tulipaner i forskellige størrelser og farver.

I forbindelse med tulipanmarken vises en særudstilling om Amagers tulipanmarker. Mange forbinder Amager med blomstrende farverige tulipanmarker og regner med, at det hænger sammen med den hollandske indvandring til øen i begyndelsen af 1520’erne. Tulipaner på Amager er dog et ret sent fænomen. Først i 1930’erne slog tulipandyrkningen an.

Det var et hollandsk firma, der lancerede produktionen af tulipanløg på Amager. Konyenenberg og Mark stiftede i 1937 virksomheden Koma Løg, og i bestyrelsen sad havebrugskandidat Niels M. Jensen fra Kastrup og handelsgartner Otto Møller fra St. Magleby. Koma Løg anlagde marker i Tømmerup og inspirerede de omkringliggende gartnerier til at tage blomsterdyrkningen op. Snart valfartede københavnerne til Amager for at se de blomstrende tulipanmarker.

Udstillingen kan ses på Nordgård i lokalet efter butikken.

 
 

Billedematerialet er fra 1960'erne.