Amagermuseets tulipanudstilling

På Amagermuseet vises en særudstilling om Amagers tulipanmarker. 

Mange forbinder Amager med blomstrende farverige tulipanmarker og regner med, at det hænger sammen med den hollandske indvandring til øen i begyndelsen af 1520’erne. Tulipaner på Amager er dog et ret sent fænomen. Først i 1930’erne slog tulipandyrkningen an.

Det var et hollandsk firma, der lancerede produktionen af tulipanløg på Amager. Konyenenberg og Mark stiftede i 1937 virksomheden Koma Løg, og i bestyrelsen sad havebrugskandidat Niels M. Jensen fra Kastrup og handelsgartner Otto Møller fra St. Magleby. Koma Løg anlagde marker i Tømmerup og inspirerede de omkringliggende gartnerier til at tage blomsterdyrkningen op. Snart valfartede københavnerne til Amager for at se de blomstrende tulipanmarker.

I 1980’erne begyndte det at gå tilbage for blomsterløgsdyrkningen på Amager. De hollandske storproducenter fik gennem Det Europæiske Fællesmarked adgang til det danske marked, og de havde trods alt større erfaring med løgproduktion. I dag er der ingen tulipanmarker på Amager udover den, som Amagermuseet har etableret i samarbejde med Den Hollandske Ambassade.

St. Magleby på Amager er også kendt som hollænderbyen. Det var Christian II, der fik hollandske bønder til øen, formentligt med det formål at dyrke friske grøntsager til hoffet i København. Hollænderbønderne på hovedstadens grønttorv var letgenkendelige på de traditionelle amagerdragter, som blev symbol på friske råvarer fra nærområdet.

Ti kilometer fra Rådhuspladsen lå den lille landsby helt upåvirket ind til moderniseringen af landbruget ramte landsbysamfundet og ændrede livsbetingelserne for Amagers bønder. I dag er der meget lidt tilbage af fordums store produktion af grøntsager og blomsterløg.

Bente Walløe Poulsen husker:

I maj/juni måned i 1950’erne og 1960’erne var det en fryd at køre på Amagers veje. Mange steder kunne man se tulipanmarker i blomst, og så vidste man, at sommeren – og ikke mindst sommerferien var på vej. Gartneriet, som jeg voksede op på, lå på Tømmerupvej 280 i Ullerup i den sydligste del af Tårnby Kommune. Far gav os lov til at plukke tulipaner, lave buketter og sælge dem til folk, der kom forbi på Tømmerupvej. Vi måtte dog kun plukke stænglen med det øverste blad, så der stadig var kraft nok til formering af løget. En sommer tjente vi så mange penge, at vi kunne købe en radiogrammofon.

Tulipaner vokser vildt i Centralasien. Blomsten kom til Europa i midten af 1500-tallet fra det Osmanniske Rige. Holland var scenen for en af de særeste episoder i tulipanens historie. Mellem 1634 og 1637 herskede ”tulipanmanien”, hvor tulipanløg blev solgt for svimlende summer. Efter den store spekulation stabiliserede tulipanmarkedet sig. Holland blev en storleverandør af tulipanløg.

Amagermuseets tulipanmark består af 16.000 tulipanløg, som er leveret og delvis sponsoreret af P.A. de Groot. Den hollandske Ambassade har arrangeret leverancen i samarbejde med handelsorganisationen Anthos. Elever fra St. Magleby Skole har lagt løgene i forbindelse med et skoleprojekt om lokalidentitet. Sammen har museet, ambassaden og skolen genskabt et stykke af Amagers kulturhistorie – en hollandsk tulipanmark. 

Udstillingen kan ses på Nordgård i lokalet efter butikken.


Amagermuseets historiske tulipanmark

Onsdag den 3. maj indviede den hollandske ambassadør Henk Swarttouw Amagermuseets tulipanmark. De 16.000 tulipanløg er leveret og delvis sponsoreret af P.A. de Groot, og Den hollandske Ambassade har arrangeret leverancen i samarbejde med handelsorganisationen Anthos. Tulipaner er nærmest synonym med Holland, og den hollandske ambassadør er Amagermuseets protektor. Der var 13 forskellige tulipaner i forskellige størrelser og farver. Tulipanmarken stod i fuldt flor i maj, men er nu afblomstret. Udstillingen omkring tulipanmarkerne kan ses til og med september. 

 

Museum Amager håber, at den historiske tulipanmark bliver en tilbagevendende begivenhed, der hvert år bliver udvidet i sortiment og variationer. 

 
 

Billedematerialet er fra 1960'erne.