Bygone 2

Udstillingen er åben fra 10. - 30. september og 16. til 24. oktober

Siden 2018, inklusiv en længere Corona-pause, har kunstneren og Dragørbrodøserne arbejdet på syv store værker, der under titlen Bygone 2, nu vises for offentligheden på Amagermuseet, som en del af fejringen af 500 året for den hollandske indvandring til St. Magleby. Værkets titel, det engelske ord Bygone, hentyder til en svunden tid eller til noget, der er forsvundet, men har, som ofte i kunstnerens værker, en dobbelthed. For værkerne har elementer, der både peger tilbage i tiden og samtidig relaterer sig til vores samtid.

Store, printede fotobannere af letpåklædte, moderne kvinder i udfordrende positurer er blevet udsat for nål og tråd og påklædt broderede, traditionelle Amagerdragter. Ikke tæt broderet, men antydninger af forløb, så alle lag og referencer træder frem næsten transparent. Brodøserne har ladet sig inspirere af lokale, nationale og udenlandske forlæg og har med et nutidigt blik tilføjet et personligt touch til hver kvinde, som de med tiden har fået et særligt forhold til. Derfor har værkerne fået tidstypiske og hollandske navne så som Neel, Grith, Trein, Leise, Marchen og Aght.

I modsætning til et klassisk maleri i guldramme, der er indskrevet i kunsthistorien præsenteres bannerne uindrammede, let flagrende, hængende ud fra væggen, og kan i udtryk lede tanken hen på aktivisme og politiske statements i byens rum. De printede pin-up fotos sætter fokus på kvindens kropsbevidsthed, selviscenesættelse og den nøgne hud, hvilket står i skærende kontrast til maleren Julius Exners (1825-1910) 1800-tals fremstilling af amagerpigen som en bly viol dækket af lagvis af klæder fra kyse til fod.

Bygone 2 præsenterer kvindens blik på kvinden med det langsommelige, sirlige broderi overfor det hurtige, flygtige snapshot.

 

Gennem Iben Dalgaards mangeårige kunstprojekter i Dragør har et medie, der traditionelt set har været opfattet som en kvindesyssel fået en plads i samtidskunsten  

ligesom kunstneren har etableret et socialt rum, hvor venskaber er knyttet på tværs.

 

 

DRAGØR-BRODØSER

 

Dagny Nielsen ( - 2020) ”Marchen”

Elin Jensen ( - 2020) ”Trein”

Helen Hansen ”Aght”

Jenny Pedersen ”Neel”

Katja Berg ”Leise”

Ketty Markussen ”Grith”

Josefina Staffeldt

Lis Bruun