Dragør Museumsforening

Bestyrelsens beretning 2023

Til aflæggelse af formand Jens-Peter Hoe Lorentzen på generalforsamlingen på Wiedergården onsdag d. 3. april 2024

Denne beretning dækker kalenderåret 2023 frem til generalforsamlingen 3.april 2024.

 

Dragør Museumsforenings bestyrelse

Bestyrelsen har siden generalforsamlingen i 2023 set således ud:

Jens-Peter Hoe Lorentzen, formand

Helle Bjorholm, næstformand, aktivitetsudvalg

Ulrik Ankerstjerne, assisterende kasserer

Hanne Bendtsen, sekretær, aktivitetsudvalg

Martin Hans Borg, repræsentant i og formand for Dragør Bevaringsnævn

og repræsentant i Store Magleby Byfond

Thomas Maltesen, kasserer, aktivitetsudvalg

Carsten Maass, formand for bestyrelsen i Museum Amager og repræsentant i Mølstedlauget

Erlan Holtehus, repræsentant i isbåden ”Mågen”, repræsentant i Skibsmodellauget   og medlem af Elisabethlauget.

Jesper Paulsen, repræsentant i Erhvervsforeningen for Dragør Havn og i Elisabethlauget.

Suppleanter:

Tobias Ameland Maltesen og Anna Borg, medlemmer af aktivitetsudvalget

Revisor og revisorsuppleant:

Revisor Theis Jans og revisorsuppleant Peter Møller.

 

Og nu til året der gik

Foreningens donation i 2023

Dragør Museumsforenings bestyrelse besluttede i 2023 at donere 16.000 kr. til restaurering af gravstenene på maleren Christian Mølsteds familiegravsted. Gravstedet er fredet, og ”tidens tand« havde udvisket mange af familienavnene på marmorpladerne. Set i lyset af den store testamentariske gave, som Mølsteds døtre skænkede til Dragør Museum i 1966 i form af Mølsteds Atelier, mange malerier og tegninger samt inventar, besluttede bestyrelsen derfor at donere de 16.000 kr. til rensning og opmaling af gravstenene. I samarbejde med medarbejderne ved Dragør Kirke står de nu smukt på Dragør Kirkegård, og således medvirker foreningen til at bevare mindet om Christian Mølsted samt fortællingen om Dragørs enestående kunstmaler.

Foreningens aktiviteter

Her skal erindres om de aktiviteter, som vi som støtteforening til Museum Amager har haft fornøjelsen at kunne tilbyde både medlemmer og interesserede, lige med undtagelse af skovturen, som kun er for medlemmer. Vi kan glæde os over fint fremmøde og stor interesse fra vores lokalmiljø.

Den 13. april Dansk-hollandske maritime relationer i det 17.- og 18.århundrede

Ved forfatter og ph.d. Asger Nørlund Christensen, der fortalte om de mange hollændere, der var i tjeneste i den danske marine, hvor de lærte fra sig af den stærke hollandske skibstradition. Og pudsigt nok, er mange danske maritime udtryk  hentet direkte i det hollandske sprog.

Et fællesarrangement ved Danmarks Lodsmuseumsforening, Dragør Museumsforening og Lodsbåd 202’s Venner .

Den 26. august Skipperbyens Dag

Et nyt familiearrangement på havnen, hvor frivillige fra Dragør Museumsforening, Amagermuseets Venner og Lodsmuseumsforeningen gjorde lokalhistorien levende gennem aktiviteter og historisk formidling. De besøgende kunne f.eks. opleve sømandens sysler ude og hjemme, kvindens gøremål med gæs og børn, smagsprøver på datidens mad og drikkevarer og meget, meget mere.

Den 3. september  Skovtur til Lolland-Falster med bl.a. besøg på Kunstmuseet Fuglsang og godset Corselitze v. Helle, Hanne og Axel

Det er altid spændende at besøge steder, der ikke er umiddelbart tilgængelige i hverdagen. Således blev døren åbnet til dronningens soveværelse på Corselitze, hvor hun, indtil nu, har været på besøg i forbindelse med den årlige regnskabsaflæggelse. Efterfulgt af god mad og overnatning. Sjovt, at kaminskærmen i billardstuen var udsmykket med den danske flora, hvor stokrosen var i centrum. Naturligvis broderet af Margrethe. Meget kyndig omvisning på Kunstmuseet Fuglsang og eftermiddagsbesøg ved havnen i Hesnæs, der ved stormfloden senere på året, på det nærmeste skyllede væk. Det var en historisk udflugt. 

Den 9. september Dragør Bevaringsdag

Et nyt initiativ om bevaring i Dragør Gamle By – som et fælles arrangement ved Dragør Bevaringsnævn, Beboerforeningen for Dragør Gamle By og Dragør Museumsforening. Dragør Bevaringsdag var en videreudvikling af Beboerforeningens årlige afholdte kalkdag. Formålet var f.eks. at forene den fælles glæde og passion ved bevaring af den gamle by med fokus på de små detaljer og de store linjer i den lokale byggeskik samt udveksling af erfaringer. Blandt flere byvandringer var bl.a. arkitekt Jan Gehl og hans kompagnon Henriette Varmberg, der fortalte om kvaliteterne ved at passe godt på vores by.

Den 14. november 2023 Fra skipperliv til østrigsk fangenskab –  eller hvordan briggen GRETHE AF Dragør med skipper Jørgen J. Jans blev opbragt af det østrigske krigsskib SCHWARZENBERG i krigen 1864.

Et spændende foredrag der trak tråde fra den store historie til vores egen lokalhistorie. Foredragsholder var historiker Helge Mørch Jensen, der fortalte om sin bog Fra skipperliv til østrigsk fangenskab – en upåagtet Marstal-skæbne fra krigen 1864.

Den 20. februar Hvalfangere ved Jensenvandet – et kapitel af hvalfangstens historie ved Svalbard i 16- og 1700-tallet

Foredrag ved marin arkæolog Torben Malm. Han fortalte om den mørke side af hvalfangsten: de mange døde, der blev begravet langs Svalbards kyster. Han havde selv deltaget i udgravningerne af de velbevarede grave.

Den 5 . marts Lodsning på Grønland

Foredrag ved lods Peer Bøje Brandenborg, direktør for DanPilot Greenland. Lods Brandenborg fortalte meget malende om de vanskelige sejladser og de umulige redningsaktioner, som forholdene i is -fyldt farvand byder.  Et fællesarrangement ved Lodsbåd 202’s Venner, Danmarks Lodsmuseumsforening og Dragør Museumsforening.

Samarbejdspartnere og repræsentation i diverse organer og laug

Dragør Bevaringsnævn

Dragør Bevaringsnævn – vores repræsentant er Martin Hans Borg, der også er Nævnets formand. Det er vigtigt, at vi fortsat har vores medlem i Dragør Bevaringsnævn, der er en del af Dragør Museumsforenings historiske grundlag og samtidig en konstruktiv rådgiver for Dragør Kommune i nutid og fremtid. Dragør Bevaringsnævn spørges fortløbende til råds i forskellige byggesager m.m. F.eks. følger Nævnet også flere nøglesager. Det er bl.a. revisionen af den bevarende lokalplan 25 for Dragør Gamle By, der var planlagt til i år, men nu udsat til 2025/2026. Der arbejdes også på nedgravning af fibernet i hele den gamle by, hvor der skal sørges for at både brolægning og huse fremstår perfekte bagefter. Belysningen er også i spil, og der arbejdes på en besparende led-belysning, men med nye armaturer og blødt lys, der er kendetegnende for gadebelysningen i dag.

Store Magleby Bevaringsfond

Store Magleby Byfond – her er vores repræsentant ligeledes Martin Hans Borg. Det er også vigtigt, at vi fortsat har vores medlem i Store Magleby Byfond. Dette er som bekendt også en rådgivende Fond for Dragør Kommune. Fonden har bl.a. fulgt salg og en mulig ombygning af gården Hovedgaden 36, der har høje bevaringsværdier i landsbyen. Der bliver også udvekslet erfaringer til og fra Dragør Bevaringsnævn. Else Lykke Madsen blev ny formand efter Bente Bearé.  

Museum Amagers Bestyrelse

Formanden for Museums Amagers bestyrelse, Carsten Maass, er mangeårigt medlem af og tidligere formand for vores forening. Så vi er godt repræsenteret i Museum Amagers bestyrelse og bliver grundigt orienteret af Carsten om udviklingen i Museum Amager. Den længe ventede revision af museumsloven trækker desværre ud, hvor der ellers var udsigt til, at Museum Amager ville blive begunstiget med et større grundbeløb fra staten. Ministeriets kvalitetsgennemgang af museet, der har været lagt mange kræfter i, er desværre blevet aflyst i år, så man kan jo krydse fingre for, at revisionen alligevel er lige om hjørnet.

I vores museumsforening ser vi frem til et fortsat tæt og godt samarbejde.

Laugene

Mølsteds Atelier, kutteren Elisabeth, isbåden Mågen og restaureringen af skibsmodeller passes forbilledligt af de frivillige laug. Både Mølstedlauget og Elisabethlauget vil gerne have flere medlemmer.

Mågelauget sørger for at Isbåden bliver forårsbehandlet. Og så ud i karret, og så ud i den store verden.

I Modelskibslauget arbejdes der på et gammelt kirkeskib, fra et sted her på Amager, og også på en mindre model fra ca. 1880. 

Elisabethlauget

I Elisabethlauget mødes man hver 2. tirsdag. Desværre må man ikke sejle med gæster, kun medlemmer. Elisabeth har været gennem en lang vinter med storm, is i havnen og store afvigelser i vandstanden ved kajpladsen. Elisabeth er Museum Amagers største udstillingsgenstand, og det betyder, at de frivillige i "Elisabeth Lauget", allerede har påbegyndt klargøring til årets beddings tur. Vi har været i maskinen og tømme kølevand af og skiftet generator, da den gamle ikke kunne levere strøm længere. Vi glæder os til starten af juni måned, så kan kutteren komme på land, så den kan blive sat godt og grundigt i stand, malet og bundmalet. Vi sætter faktisk en ære og glæde i at holde den "ældre dame" i så god en stand som mulig

Mølsteds Atelier og Mølstedlauget 

I sæsonen 2023  og frem til ultimo februar kan der nævnes følgende:

  1. Åbningsdage 9 weekender = 18 dage med 498 besøgende.
  2. Opnået godkendelse fra Museum Amager af instruks for særåbninger ved laugsmedlemmer.  
  3. Der er opsat nyt skilt på dør til Mølsteds Atelier med henvisning til MA hjemmeside. 
  4. Uændret permanent udstilling, dog er skibsmodel placeret i ny montre, og der er tilføjet tekster ved alle udstillede Mølstedværker.
  5. Gennemført forsøg i 2023 med ugens billede (hvilket påregnes gentaget i 2024 sæson).
  6. Der pågår planer om mindre justering/udskiftning af udstillede værker i 2024.  
  7. Forventet sæson åbninger i 2024 er lørdage og søndage juli og august fra 12.00 – 16.00, dog forudsat, at der kan skaffes frivillige vagter nok.
  8. Der er i pt. lauget 11 frivillige, og vi inddrager gerne flere frivillige.

 

Lokale Smakkelaug

I Dragør Havn er der to forholdsvis nye smakkelaug:

Der er ”Dragør Smakkelaug”, der består af lokale smakkeejere i Dragør og nogle af de frivillige, der også renoverer lodsbåden Ravnen, samt dem der vedligeholder Museum Amagers smukke isbåd ”Mågen” og holder den sejlende.

Det andet Smakkelaug er, ”Gåsens Venner”, som er etableret omkring smakken ”Gåsen”, der som tidligere nævnt er doneret af Bente Walløe Poulsen til foreningen. Formålet for begge foreninger er at fremme interessen samt brugen af smakkejoller samt andre historiske, klinkbyggede træjoller ved at sejle med smakkejollerne og andre gamle bådtyper. Laugene vil på denne måde bidrage til bevarelsen af Dragør Gamle Havns historiske, maritime præg, evt. også gennem en samlet placering af de historiske fartøjer i Dragør.

Arbejdet, der også har opbakning fra Dragør Museum og Museum Amager, skal naturligvis også ses i lyset af, at den nordiske klinkbådstradition er udpeget af UNESCO som umistelig immateriel kulturarv.

Kommende aktiviteter:

Særudstilling af skibsmodeller på Nordgård på Amagermuseet

Erlan Holtehus arbejder på en udstilling af ca. 25 skibsmodeller på Amagermuseet, når museet åbner til maj. Optakten ser lovende ud, siger Erlan!

Foreningens årlige Skovtur

Skovturen er, traditionen tro, første søndag i september, i år søndag d.1. september 2024. Turen vil byde på både kultur og natur og en god frokost.

Hvorhen? Det er foreløbig en overraskelse.

Skipperbyens Dag

Formålet med Skipperbyens Dag er at levendegøre lokalhistorien med fokus på historier tilknyttet den gamle by og havnen, gennem aktiviteter og historisk formidling. Arrangementet drives af frivillige i samarbejde med Museum Amager.

Der er nedsat en styregruppe for at få søsat denne større fælles begivenhed på havnen lørdag den 31. august 2024. Skipperbyens Dag skal være for deltagere i alle størrelser, køn og aldre. Dette kommer til at forgå foran Dragør Museum.

Styregruppen består af frivillige fra museerne, diverse foreninger og laug m.fl. Thomas Maltesen fra vores bestyrelse er tovholder, og Helle Bjorholm samt Martin Hans Borg er med i styregruppen som repræsentanter for Dragør Museumsforening.

Dragør Bevaringsdag

En ny tradition, der blev søsat sidste år med et formål om større fokus på bevaring i Dragør Gamle By. Temaer er bl.a. det lokale håndværk, den lokale byggeskik, byvandringer og forhåbentlig også besøg hos private husejere, som værdsætter deres fredede eller bevaringsværdige huse. Dragør Bevaringspris skal også uddeles. Dragør Bevaringsdag arrangeres i fællesskab af os sammen med Dragør Bevaringsnævn og Beboerforeningen for Dragør Gamle By. Det er muligt, at endnu en medarrangør i år bliver Store Magleby Bevaringsfond. I år afholdes Dragør Bevaringsdag Lørdag d. 21 Sept. 2024.

 

Støtteforeninger:

Vi har i dag 3 støtteforeninger under Museum Amager. Alle er de oprindelige foreninger, som i sin tid oprettede museerne - Amagermuseet, Dragør Museum og Danmarks Lodsmuseum.

Siden 2008 har vi haft paraplyorganisationen – Museum Amager – og foreningerne overgik til at være støtteforening for de respektive museer og for Museum Amager.

De tre bestyrelser finder, at tiden er løbet fra at opretholde tre uafhængige foreninger.

Især det administrative fylder meget i bestyrelsernes arbejde.

Vi mener, at vi kan bruge tiden bedre ved at øge samarbejdet mellem foreningerne. Det administrative kan forenkles og vi kan få nye systemer, der kan hjælpe med regnskab og medlemsadministration.

Vi vil hellere bruge tiden på at arrangere oplevelser og foredrag for vores medlemmer samt udbrede kendskabet til de museer, som betyder så meget for os, og som vi er stolte af.

Vi forestiller os, at de nuværende foreningers bestyrelser fortsætter som selvstændige laug, som arbejder for de respektive museer.

Vi forestiller os også, at de økonomiske midler, de respektive foreninger går ind i det fælles samarbejde med, fortsat står til rådighed for de aktiviteter, det pågældende laug arrangerer for medlemmerne.  

Sagen er rejst af de tre formænd – Ida Clementsen, Bente Walløe Poulsen og Jens-Peter Lorentzen i efteråret 2023 og har løbende været debatteret i de tre bestyrelser og senest på MA repræsentantskabsmødet, den 29. februar. Stemningen er overvejende positiv for et øget samarbejde – hvordan det skal udmøntes, har vi ikke besluttet endnu. Skal vi nedlægge de enkelte foreninger og oprette en fælles forening, eller skal vi på anden måde søge at skabe et større samarbejde om det administrative arbejde??

Generalforsamlingerne er jo foreningernes øverste myndighed, og derfor har vi alle besluttet at fremlægge vores tanker på de respektive generalforsamlinger i år.

Vi hører meget gerne jeres mening om dette. Under punktet eventuelt.

Nyhedsbrev og mailliste

Foreningen ønsker at sende nyhedsbrev ud til vores medlemmer, men det kræver, at vi får jeres skriftlige tilladelse til at få og opbevare jeres mailadresser. For medlemmer, der endnu ikke har givet denne tilladelse, så skulle I gerne allerede have mødt Martin ved indgangen, så I forhåbentlig har fået givet jeres tilsagn.

Afslutning

Uden samarbejde med og støtte fra en lang række personer, foreninger, organisationer og vores lokalavis ville Dragør Museumsforening ikke kunne varetage alle vores opgaver og arrangementer.

Derfor skal der lyde en stor:Tak til alle medlemmer, der gør museumsforeningen til en levende støtteforening gennem generationer. Jeg vil opfordre alle jer til fortsat at bakke op om museumsforeningens arrangementer. Inviter også gerne nye gæster med som fremtidige medlemmer.

Tak til bestyrelsen for et godt og positivt samarbejde. I gør en meget stor indsats, ikke mindst når formanden har fuldtidsjob på åbent hav. I åbner lokaler og viser rundt, skriver artikler til museumsbladet, sætter adresselabels på og klistrer årsmærker i, og deler det ud, køber ind og sørger for praktiske opgaver ved medlemsaktiviteterne, skriver referater og annoncer og holder styr på økonomien.

Såvel Mølsteds Atelier, fiskekutteren Elisabeth, isbåden Mågen og restaureringen af Dragør Museums skibsmodeller klares af frivillige laug. Disse laug samarbejder naturligvis alle med Museum Amager, men hører til Dragør Museumsforenings traditionelle interesseområde. Derfor skal også herfra siges tak for jeres indsats.

Vi er også repræsenteret i Erhvervsforeningen for Dragør Havn ved Jesper Paulsen. Tak, Jesper, for din kompetente indsats her.

Tak til museumsleder Søren Mentz samt bestyrelsen i Museum Amager for et altid konstruktivt og inspirerende samarbejde.

Tak til Ida Clementsen og Bente Walløe Poulsen for et godt samarbejde på formandsniveau de tre støtteforeninger imellem. Og pøj pøj til Ida, der nu vil være pensionist på fuld tid.

Tak til Hanne Bacher Bendtsen, formand for Beboerforeningen for Dragør Gamle By for det frugtbare samarbejde. Det sker ikke mindst gennem vores fælles arrangementer, hvor vi ønsker at højne bevidstheden om historien og bevaring.

Tak for til Axel Bendtsen for en stor og frivillig indsats ved bl.a. museumforeningens skovture.

Tak til Inger Kjær Jansen, som redigerer Museumsbladet.  

Tak til Dragør Nyt, der altid sørger for, at vores arrangementer og alt aktuelt fra museet bliver omtalt i vores lokale avis, og på jeres Facebook .”

Dette var ordene

Og hermed overlader jeg beretningen til generalforsamlingen

____________________________________________________

 

På bestyrelsens vegne, Jens-Peter Hoe Lorentzen