500 års hollænderhistorie på Amager

I anledning af 500 året for hollænderbøndernes ankomst til Amager i 1521, åbnede de nye udstillingslokaler på Amagermuseet i 2021. Her udrulles historien om de 24 familier, som Christian 2. hentede til landet fra Nordholland. Med udgangspunkt i Store Magleby etablerede de en selvstyrende landsby med speciale i grøntsagsdyrkning og markedssalg.

Hollænderne oprettede et parallelsamfund med egne love, klædedragt og traditioner, som spredte sig over hele Amager og skabte en rodfæstet lokalidentitet, der hverken var hollandsk eller dansk, men helt sin egen.

Ved hjælp af historiske genstande og elektronisk formidling sætter udstillingen fokus på hollænderkulturen og særligt på amagerdragten. Majken Pedersen gennemgår de historiske dragter på en formidlingsskærm. Du kan også selv prøve at klæde en bonde i amagerdragt.

I forbindelse med udstillingen har Museum Amager udgivet jubilæumsbogen ”Amager – 500 års hollænderhistorie” i 2021. Bogen kan købes i museumsbutikken eller ved at bestille via webshoppen. Blandt bidragsyderne er professor Poul Duedahl, lektor Sebastian Olden-Jørgensen og museumsleder Søren Mentz.

Nat på gården - et sanserum for børn

Helt bagerst i jubilæumsudstillingen fører fodspor ind til et lille hemmeligt rum. Herinde er der dunkelt, for det er nemlig nat på gården. Måske du kan høre nogen snorke, hesten gumle hø og uglen tude?  Måske du kan mærke, at der i bænken er nogle huller - stik hånden ned og føl. Kan du gætte, hvad det er? Åben lågen og se om du havde ret.

I krukkerne på Amagerhylden er der forskellige lugte. Her kan du teste, om din lugtesans er lige så god som ræven, der sidder ovenpå alkoven. 

Har du nogensinde siddet i en alkove og mærket, hvordan det er at ligge på en halmmadras med en halmdyne over sig? Hvordan mon den har været at sove der?

Husk, at i dette lille rum må du gerne røre ved tingene, så længe du passer godt på dem. 

Inde i alkoven kan du høre fortællinger om særlige væsener, man troede på i gamle dage. 

Sæt dig på slagbænken og hør Crilles fortælle, hvorfor han er vågen, selvom det er midt om natten.